Just-a-Fact

Een hoeveelheid aan informatie

Lisa was lekker bezig vandaag. Een berg aan e-mails verwerkt en verstuurd, een Google-onderzoekje gedaan naar de manieren waarop je een inwerkprogramma kunt inrichten voor nieuwe collega’s, een teamuitje met het hockeyteam geregeld via de groepsapp, de krant gelezen, begonnen met De Broers Karamazov van Dostojevski en een webinar bijgewoond. Veel geleerd, geen minuut verspild. Jammer dat ze nu al twee uur naar het plafond moet staren omdat de slaap niet komt.

Veel data om te verwerken

Informatiestress, een symptoom van onze tijd. De hoeveelheid aan data die we dagelijks creëren en consumeren is ongekend snel gegroeid. Een vroegere jager had het wat dat betreft rustiger en bovendien zijn wij mensen geëvolueerd om subtiele signalen uit de omgeving op te vangen. We hebben een gevoelige antenne en die antenne vangt in het heden een hoop niet-zo-subtiele WhatsApp-berichten op. Alleen al in onze vrije tijd verwerken we 34 gigabytes – of 100.000 woorden – per dag [Fast Company]. En dat was in 2011.

Leuk, die paar dagelijkse gigabytes aan informatie die ons brein instromen, maar hoe verhoudt die hoeveelheid zich tot de dagelijks gegenereerde data op de hele planeet? Naar schatting creëerden we gezamenlijk zo’n 2,5 triljoen bytes (een triljoen bestaat uit 18 nullen) [Techjury]. Dat is veel, heel erg veel.

Consumeer met mate

Hoe halen we daar de informatie uit die voor ons van belang is? Hoe halen we het signaal uit de ruis? En waarom is het belangrijk om bewust te kiezen welke informatie je toelaat in je brein?
Wetende dat onze hersenen maar een beperkte opslagcapaciteit hebben, moeten we op zoek naar antwoorden en praktische handvatten. Informatiestress heeft nare gevolgen, dat weet Lisa ook. Na een productieve dag wil je lekker slapen. Informatie is prachtig en brengt onze wereld vooruit. Echter geldt ook hier: Geniet, maar consumeer met mate

geschreven door Melvin